Frivilliga Radioorganisationen

FRO Västmanland

Kontaktinformation

FRO Västmanland
c/o Jörgen Kvist
Bondegatan 18
734 35 Hallstahammar
E-post: vastmanland@fro.se
Tel: 0708813437

 48fanor

Välkommen till FRO Västmanland

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten, Västmanlands Hemvärnsbataljon, samt inom samhällets krisberedskap.

Vår förening är en plats där vi kan utbyta erfarenhet, lära oss nya saker, ta en fika med kompisarna. Vår förening är vad vi gemensamt gör den till. Vad vi helst vill göra är att köra radio på olika frekvenser och hålla kontakt med kompisar lite längre bort, men att få dyka ner i datorproblem och lösa det tillsammans det är en höjdare. Vi har ideer om vad vi kan göra och genomföra, vi har tänkt att hålla ett antal korta utbildningar bla i Rakel, Dropbox, Skype, Free Radio Network, mm mm.

 

DMR inom amatörradio

Det finns ganska många repeatrar för DMR, avsedda för amatörradio.

Se https://www.ssa.se/vushf/repeatrar-fyrar/ och välj sedan Mode = DMR, i kartans överkant.

Istället för att köpa en färdig repeater, kan man köpa ett "duplex radio-kort" (som har en krets för sändning och en för mottagning). Kortet är ett dotterkort för en Raspberry Pi, och sänder med ca 10 mW.

Sedan kan man komplettera med ett linjärt slutsteg (t.ex från 8 mW in -> 13 W ut).

Denna typ av hotspot använder gratisprogrammet Pi-Star.

Se http://www.pistar.uk/ för beskrivning av Pi-Star.

En radio-hotspot med Pi-Star kan även köra moderna D-Star och YSF och APCO25 och NXDN.

Möte om DMR i Hallsberg 18/8 2018

Dagens övningar började kl 0900 med en snabb presentation av hur långt man kommit med DMR inom FRO. Sedan blev det teknik och korvstoppning för hela slanten.

Programmering av en Hytera repeater och handradio var populärt. Diskuterades också om att ansluta SL-signaler till Sunet och deras fibernät, det är ett uppdrag som det jobbas med. (Dvs via AMPRnet till Sunet.)

Nästa träff blir Sambands-och IT-konferensen i November. (Alla deltagare betalade sina egna kostnader.)

DMR-dag genomförd den 18/11 2017

Många föredragshållare, inklusive representanter bl.a från Motorola/SRS/Trolleborg, berättade om hur man kan använda DMR, dels för att delta i FRONET+ och dels för att köra amatörradio.

Vi var i en trevlig kurslokal i Tumba centrum, med lunchrestaurang i huset. Kursdeltagarna betalade på egen hand alla sina utgifter, dvs kursen medförde ingen kostnad för något FRO-förbund eller någon FRO-avdelning.

Det som förvånade mig mest är hur många olika fabrikat av handradio (klarar både analog FM och "DMR Tier II") som nu finns, minst 7-8 stycken fabrikat.

Jörgen Kvist har dokumenten från dagen sparade :-)

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök