Frivilliga Radioorganisationen

FRO Västmanland

Kontaktinformation

FRO Västmanland
c/o Jörgen Kvist
Bondegatan 18
734 35 Hallstahammar
E-post: vastmanland@fro.se
Tel: 0708813437

 48fanor

Välkommen till FRO Västmanland

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten, Västmanlands Hemvärnsbataljon, samt inom samhällets krisberedskap.

Vår förening är en plats där vi kan utbyta erfarenhet, lära oss nya saker, ta en fika med kompisarna. Vår förening är vad vi gemensamt gör den till. Vad vi helst vill göra är att köra radio på olika frekvenser och hålla kontakt med kompisar lite längre bort, men att få dyka ner i datorproblem och lösa det tillsammans det är en höjdare. Vi har ideer om vad vi kan göra och genomföra, vi har tänkt att hålla ett antal korta utbildningar bla i Rakel, Dropbox, Skype, Free Radio Network, mm mm.

 

Möte om DMR i Hallsberg 18/8

Dagens övningar började kl 0900 med en snabb presentation av hur långt man kommit med DMR inom FRO. Sedan blev det teknik och korvstoppning för hela slanten.

Programmering av en Hytera repeater och handradio var populärt. Diskuterades också om att ansluta SL-signaler till Sunet och deras fibernät, det är ett uppdrag som det jobbas med. (Dvs via AMPRnet till Sunet.)

Nästa träff blir Sambands-och IT-konferensen i November. (Alla deltagare betalade sina egna kostnader.)

Obestyckade kretskort bortskänkes - för digitala moder

Jag har 3 kretskort anslutna med USB till PC. De är även anslutna till ljudkortet i PC:n.

Alla är obestyckade, dvs inga komponenter är monterade på kretskorten.

Schema och komponentlista finns. Kretskorten är dubbelsidiga, med lödmask och screentryck (inga lager inne i kretskortet).

Kretskortet har plats i kretskortsmönstret för optokopplare och audiotransformatorer. Om man sätter dit dessa, ger kretskortet fullständig galvanisk isolation mellan PC och radio. De flesta komponenterna är hålmonterade. (Ingen spänningsmatning behövs från radion för detta kretskort.)

Man kan fjärrstyra en radio, av fabrikat Icom (t.ex IC-707) eller Yaesu (t.ex FT-817ND).

Min epostadress är robert.lind@fro.se (Först till kvarn...)

DMR-dag genomförd den 18/11 2017

Många föredragshållare, inklusive representanter bl.a från Motorola/SRS/Trolleborg, berättade om hur man kan använda DMR, dels för att delta i FRONET+ och dels för att köra amatörradio.

Vi var i en trevlig kurslokal i Tumba centrum, med lunchrestaurang i huset. Kursdeltagarna betalade på egen hand alla sina utgifter, dvs kursen medförde ingen kostnad för något FRO-förbund eller någon FRO-avdelning.

Det som förvånade mig mest är hur många olika fabrikat av handradio (klarar både analog FM och "DMR Tier II") som nu finns, minst 7-8 stycken fabrikat.

Jörgen Kvist har dokumenten från dagen sparade :-)

Möte med länsstyrelsen

Jörgen var inbjuden till möte med Länsstyrelsens kommunikationsgrupp, och informerade där i 45 minuter om FRO.

Deltagare på mötet var från Länsstyrelsen, från Polisen, och från kommuner i länet.

Det kommer att bli en uppföljning på detta möte, där FRO också deltar.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök