Frivilliga Radioorganisationen

FRO Västmanland

Kontaktinformation

FRO Västmanland
c/o Jörgen Kvist
Bondegatan 18
734 35 Hallstahammar
E-post: vastmanland@fro.se
Tel: 0708813437

 48fanor

Välkommen till FRO Västmanland

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten, Västmanlands Hemvärnsbataljon, samt inom samhällets krisberedskap.

Vår förening är en plats där vi kan utbyta erfarenhet, lära oss nya saker, ta en fika med kompisarna. Vår förening är vad vi gemensamt gör den till. Vad vi helst vill göra är att köra radio på olika frekvenser och hålla kontakt med kompisar lite längre bort, men att få dyka ner i datorproblem och lösa det tillsammans det är en höjdare. Vi har ideer om vad vi kan göra och genomföra, vi har tänkt att hålla ett antal korta utbildningar bla i Rakel, Dropbox, Skype, Free Radio Network, mm mm.

 

Enklare att skapa en repeater för DMR

Hytera har lanserat utrustning för att enklare kunna skapa en lokal (ej Internet-ansluten) röstrepeater för DMR.

Det är helt enkelt en handradio (med max uteffekt 4 watt), som kan jobba som en röstrepeater för DMR. Med en bra antenn kan den uteffekten räcka långt. Man måste dock betala för en "option" i den radio som används som repeater.

Det som gör det enklare (jämfört med en konventionell repeater) är att insignal och utsignal använder samma radiofrekvens. Radion tar emot tal på en av de två tidluckorna, och sänder ut det på den andra tidluckan.
Dvs det behövs enbart en antenn och inga yttre filter behövs.

De radio som använder repeatern måste INTE vara av fabrikat Hytera. Det går t.ex bra att använda "Tyt MD-2017" (eller "Radioddity GD-77"), genom att använda en extra "scanlista" för mottagningen.

UHF-versionen av radion klarar 350 - 527 MHz.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök