Frivilliga Radioorganisationen

FRO Västmanland

Kontaktinformation

FRO Västmanland
c/o Jörgen Kvist
Bondegatan 18
734 35 Hallstahammar
E-post: vastmanland@fro.se
Tel: 0708813437

 48fanor

Välkommen till FRO Västmanland

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten, Västmanlands Hemvärnsbataljon, samt inom samhällets krisberedskap.

Vår förening är en plats där vi kan utbyta erfarenhet, lära oss nya saker, ta en fika med kompisarna. Vår förening är vad vi gemensamt gör den till. Vad vi helst vill göra är att köra radio på olika frekvenser och hålla kontakt med kompisar lite längre bort, men att få dyka ner i datorproblem och lösa det tillsammans det är en höjdare. Vi har ideer om vad vi kan göra och genomföra, vi har tänkt att hålla ett antal korta utbildningar bla i Rakel, Dropbox, Skype, Free Radio Network, mm mm.

 

Programvaran Pi-Star

Jag har installerat den färdigkompilerade programvaran Pi-Star på min Raspberry Pi hemma.

Den kan användas för att använda ZUMspot (ett radiokort) som dotterkort till Raspberry Pi (för att få en hotspot hemma), och även för att köra "lådan" 
http://micro-node.com/store/… 
som "kontrollkort" för en repeater.

Observera att en sådan repeater lyssnar (scannar) efter DMR och D-Star och "Yaesu System Fusion" och P25 (APCO25), om man vill det. Om den får ett anrop med en av dessa moder sänder den ut med samma mod. (Internet-koppling finns även automatiskt för alla moderna.)

Om ni vill köra Pi-Star, gå i er webläsare till 
"http://sm0yxi.dyndns.org:4130". Då kommer ni till "Dashboard" i Pi-Star (som kör i min "Raspberry Pi").

(Rutan "DMR Net" och rutorna "Modes Enabled" är röda därför att jag har inte fått lådan "Teensy MMDVM" levererad ännu, dvs Raspberry Pi har ingen "repeatermaskinvara" att prata med.)

Hör av er till mig om ni vill ha id och lösenord för att kunna logga in på fliken "Configuration" i Pi-Star.

Frekvenserna för "repeatern" är inget att bry sig om. Dels finns ingen "Teensy MMDVM" inkopplad ännu, dels finns inga radio inkopplade ännu.

Radio GD-77 kan nog idag användas i "FRONET+" för medlemmarna

Radion GD-77 från Radioddity är en handradio för "DMR Tier II" och analog FM. Radion fungerar på både 136-174 MHz och 400-470 MHz.

Både jag och SM0IFP har köpt var sin radio. Min radio kostade 950 kr på "amazon.com" och då ingick antenn och radio och batteri och extrabatteri och bordsladdare och programmeringskabel och CD-skiva.

Om man använder firmware version "2.6.9" i radion, och programmeringsprogram version "1.1.13" i PC:n, kan man ändra DMR-id i radion från tangentbordet.

Jag har dessa hos mig (de har på den officiella nedladdningssidan blivit ersatta av "3.0.6"/"2.0.5" vilket har sina barnsjukdomar).

Att lätt kunna ändra DMR-id är bra, därför att DMR-id i "FRONET+" är 5 siffror, och DMR-id i amatörradio är 7 siffror, och ingetdera nätet accepterar det andra nätets DMR-id.

DMR-dag genomförd den 18/11

Många föredragshållare, inklusive representanter bl.a från Motorola/SRS/Trolleborg, berättade om hur man kan använda DMR, dels för att delta i FRONET+ och dels för att köra amatörradio.

Vi var i en trevlig kurslokal i Tumba centrum, med lunchrestaurang i huset. Kursdeltagarna betalade på egen hand alla sina utgifter, dvs kursen medförde ingen kostnad för något FRO-förbund eller någon FRO-avdelning.

Det som förvånade mig mest är hur många olika fabrikat av handradio (klarar både analog FM och "DMR Tier II") som nu finns, minst 7-8 stycken fabrikat.

Några av dessa radio klarar både VHF och UHF, och i vissa av dessa kan man även ändra sitt DMR-id från tangentbordet. Detta är bra för att växelvis köra "FRONET+ på VHF" och att köra amatörradio, pga att DMR-id för FRONET+ fungerar inte för amatörradio (eller tvärsom).

Jörgen Kvist har dokumenten från dagen sparade :-)

OpenSPOT på UHF

OpenSPOT är en liten (färdigbyggd) låda, med dels en radioantenn, och dels ett uttag för en Ethernet-kabel.

Syftet är att vara en brygga mellan en amatörradio för digital röst, och dess talgrupper/reflektorer på Internet. Dvs man kan från radion nå de "chat-rum" på Internet som finns, trots att man är långt från en repeater. OpenSPOT bryr sig inte om hur man når Internet, dvs man kan även använda OpenSPOT i bilen eller ute i skogen (mha mobilt Internet).

OpenSPOT klarar radio som använder DMR, eller D-Star, eller "Yaesu System Fusion". (En konkurrent, ZUMspot, klarar dessutom "APCO-25".)

DMR har två grupper av rum, Brandmeister och "DMR+". D-Star har sina reflektorer och "Yaesu System Fusion" har sina rum. Trevligt nog finns det speciella noder (XLX), vars syfte är att koppla ihop en talgrupp i DMR med en reflektor i D-Star.

(Man kan naturligtvis använda en hyrd frekvens på UHF, istället för att använda amatörradiobandet. OpenSPOT klarar rimligen radiofrekvenserna 420 - 450 MHz, eftersom bandplanen för IARU region 2 tillåter det.)

En extra finess som OpenSPOT har, är att två stycken OpenSPOT kan (utan någon server) kopplas ihop via sina IP-adresser (med Ethernet/Internet). En användning är då att samköra radio som använder "Yaesu System Fusion", med radio som använder DMR. En annan användning är att skapa en länk mellan radioanvändning på två olika platser.

Man kan med fördel använda AMPRnet för att få ett Internet för nödsamband, som OpenSPOT och repeatrar kopplar upp sig mot.

Min OpenSPOT är just nu kopplad med Ethernet-kabel till en router (Dovado Tiny), som har ett modem för "4G/3G/2G" (D-link "DWM-222 A1") anslutet till sin USB-port.

Både OpenSPOT och Dovado Tiny får spänning från ett laddbart batteripack, som innehåller 66 Wh (18 Ah).
Dvs min OpenSPOT är nu helt mobil (använder batteridrift, och mobilt Internet via Telia). Nu fattas bara DMR-handradion (GD-77), som tyvärr inte har anlänt till mig ännu (sänt från Kina 20/10).

Nya Winlink-användare

Flera av deltagarna i Winlink-kursen, har redan hemifrån (med radio) lyckats utväxla epost med "winlink.org", antingen via (1200 bps) paketradio, eller med hjälp av en kortvågsradio.

I bägge fallen använder man radio mot en RMS (Radio Mail Server), och denna RMS sköter sedan kontakten med resten av "Winlink 2000"-systemet.

Man kan också använda Internet (protokoll = telnet) för att utväxla epost med "winlink.org", om Internet fungerar.

Om man som radioamatör vill hjälpa till med att ge andra enklare access mot Winlink 2000, kan det vara till stor hjälp om man driver en digipeater för 1200 bps paketradio, på 144 925 kHz.

Ett av de vanliga gratisprogrammen, Winlink Express, accepterar dock max 2 digipeatrar, innan man når t.ex SK5UM utanför Öja (som är en RMS man kan nå med paketradio). En digipeater i orten Slytan vore t.ex bra.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök