Frivilliga Radioorganisationen

FRO Västmanland

Kontaktinformation

FRO Västmanland
c/o Jörgen Kvist
Bondegatan 18
734 35 Hallstahammar
E-post: vastmanland@fro.se
Tel: 0708813437

 48fanor

Välkommen till FRO Västmanland

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten, Västmanlands Hemvärnsbataljon, samt inom samhällets krisberedskap.

Vår förening är en plats där vi kan utbyta erfarenhet, lära oss nya saker, ta en fika med kompisarna. Vår förening är vad vi gemensamt gör den till. Vad vi helst vill göra är att köra radio på olika frekvenser och hålla kontakt med kompisar lite längre bort, men att få dyka ner i datorproblem och lösa det tillsammans det är en höjdare. Vi har ideer om vad vi kan göra och genomföra, vi har tänkt att hålla ett antal korta utbildningar bla i Rakel, Dropbox, Skype, Free Radio Network, mm mm.

 

Nya Winlink-användare

Flera av deltagarna i Winlink-kursen, har redan hemifrån (med radio) lyckats utväxla epost med "winlink.org", antingen via (1200 bps) paketradio, eller med hjälp av en kortvågsradio.

I bägge fallen använder man radio mot en RMS (Radio Mail Server), och denna RMS sköter sedan kontakten med resten av "Winlink 2000"-systemet.

Man kan också använda Internet (protokoll = telnet) för att utväxla epost med "winlink.org", om Internet fungerar.

Om man som radioamatör vill hjälpa till med att ge andra enklare access mot Winlink 2000, kan det vara till stor hjälp om man driver en digipeater för 1200 bps paketradio, på 144 925 kHz.

Ett av de vanliga gratisprogrammen, Winlink Express, accepterar dock max 2 digipeatrar, innan man når t.ex SK5UM utanför Öja (som är en RMS man kan nå med paketradio). En digipeater i orten Slytan vore t.ex bra.

Totalförsvarskväll

Totalförsvarskväll 19 oktober kl 19.00 i Kyrkbacksgården (Västerås)

Alla är välkomna, ingen föranmälan behövs.

Möte med länsstyrelsen

Jörgen var inbjuden till möte med Länsstyrelsens kommunikationsgrupp, och informerade där i 45 minuter om FRO.

Deltagare på mötet var från Länsstyrelsen, från Polisen, och från kommuner i länet.

Det kommer att bli en uppföljning på detta möte, där FRO också deltar.

Enklare att skapa en repeater för DMR

Hytera har lanserat utrustning för att enklare kunna skapa en lokal (ej Internet-ansluten) röstrepeater för DMR, på UHF.

Det är helt enkelt en handradio (med max uteffekt 4 watt), som kan jobba som en röstrepeater för DMR. Med en bra antenn kan den uteffekten räcka långt. Man måste dock betala för en "option" i den radio som används som repeater.

Det som gör det enklare (jämfört med en konventionell repeater) är att insignal och utsignal använder samma radiofrekvens. Radion tar emot tal på en av de två tidluckorna, och sänder ut det på den andra tidluckan. (Denna möjlighet lär ha funnits i DMR-standarden från början, men har först nu använts i en produkt.)

De radio som använder repeatern måste INTE vara av fabrikat Hytera. Det går nog t.ex bra att använda "Tyt MD-2017", genom att använda en extra "scanlista" för mottagningen. Radion "GD-77" är dock helt förberedd för denna typ av repeatertrafik, genom att man i den kan ange olika tidlucka för sändning och mottagning, för en kanal.

Hytera-radion kan idag köpas i Storbritannien (även på postorder) för 432 pund (inklusive moms men utan frakt). Den option som behövs, lär kosta 160 euro extra. Dvs totalt idag blir kostnaden 6700 kr (inklusive moms) + frakt + antenn.

Radion klarar 350 - 527 MHz, dvs arbetar enbart på UHF.

Missing People

Under våren 2016 kommer FRO Västmanland  att uppta det samarbete som startades våren 2015. Vi kommer att bedriva utbildning och annat samarbete med dem, är du intresserade att hjälpa till vid olika/speciella tillfällen, har du här chans att göra en samhällstjänst.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök